Hapé Smeele (1962) begon ruim vijfentwintig jaar geleden met portretfotografie voor tijdschriften en ontwerpburo’s. Na een paar jaar legde hij zich toe op eigen projecten, in veelal politiek-sociale foto-documentaires. Hij begon met een tienjarig project over ‘kwaliteit van leven’ wat resulteerde in een tweetal boeken en tentoonstellingen. ‘Een andere werkelijkheid’ en ‘Met de moed van een ontdekkingsreiziger’ werden beiden bekroond.


Bij het initiëren van zijn projecten is zijn nieuwsgierigheid naar andere manieren van denken en ervaren het beginpunt. Hij zoekt daarom graag een goed team bij elkaar om het project te realiseren. Juist zo’n team blijkt een garantie voor diepgang en kwaliteit.


Op zoek naar nieuwe wegen, verlegt hij regelmatig zijn werkterrein. Van portretfotografie naar documentair werk, naar stillevens en landschapsfotografie. Maar ook van een politieke invalshoek, naar een meer religieuze en poëtische kijk op het leven.

Zijn veelzijdigheid komt tot uitdrukking in projecten buiten het strikt fotografische, zoals het inrichten van een groot kantoor met fotografie en teksten. Hij was daarnaast oprichter/redacteur van het tijdschrift Hollands Licht, ontwerpt fotografische televisie-decors en was lid van de Boeddhistische Longchenpa vertaalgroep.


Hij woont en werkt in Hilversum en is getrouwd met Caroline Schröder, zie www.carolineschroder.nl

Samen hebben ze twee kinderen, Wolf (†) en Ischa.