︎︎︎ 

Met de moed van een ontdekkingsreiziger 


Dementie is een mysterie. Een overgangsstadium naar de dood, maar zeker niet automatisch een weg van lijden. In de oudste mythische verhalen stellen mensen zich al de vraag hoe zij moeten omgaan met hun lot en sterfelijkheid. Deze levensopgave tekent zich vandaag de dag scherper af, nu technische kunsten ons het gevoel geven het leven te kunnen bepalen. Maar wat doen we als het ongewenste toch in ons leven komt?

Vijf jaar fotografeerde ik het leven en sterven van acht demente ouderen in Nederland en in het boeddhistische Ladakh. De foto’s tonen een leven met alle kleuren: de liefde en het verdriet, de tederheid en de pijn. Een indringend en ontroerend portret van acht ouderen die ieder hun eigen antwoord gaven op het lot en hun sterfelijkheid.Soms vechten we om iets te veranderen, een andere keer maken we een sierlijke buiging voor het lot. In elk geval moeten we erg oppassen met mensen die beweren dat ze antwoorden hebben op vragen waar we al duizenden jaren mee rondlopen. Een groot leraar zei eens: ‘In de werkelijkheid zoals we die kennen, zijn veel vragen alleen bedoeld om ze te stellen, niet om ze te beantwoorden.’

                             David A. Cooper


︎︎︎

Het boek ‘Met de moed van een ontdekkingsreiziger’ is deel 2 van een drieluik over ‘kwaliteit van leven’ en werd bekroond als Best verzorgd boek.

Bekijk en bestel het boek bij
Uitgeverij Nachtwind ︎︎︎