Hapé Smeele

1962
Woont & werkt in Hilversum.
Getrouwd met kunstenares Caroline Schröder. Samen hebben ze twee kinderen: Wolf (†) en Ischa.

1985 –
Portretfotografie voor tijdschriften en ontwerpbureaus.

1990 –
Wending naar lange politiek-sociale fotodocumentaires.

1995 –
Start 25-jarig autonoom fotoproject ‘Kwaliteit van leven’.

1999 –
Overlijden zoon Wolf.
Start landschapsfotografie.

2001 –
Wending naar mystiek en Boeddhisme.
Geboorte zoon Ischa.
‘Met de moed van een ontdekkingsreiziger’, bekroond als Best verzorgd boek.

2010
Oprichter Uitgeverij Nachtwind: kwaliteitsboeken waar kunst, mystiek en samenleving samenkomen. Tot op heden ruim 50 publicaties. 

2022
Wending naar een meer poëtisch/abstracte fotografie.
Actueel 

Stadsbomen Gedurende 5 jaar fotografeer ik het leven van bomen in de stad: o.a. Berlijn, Brussel en Rotterdam. Expositie en boek in 2024 of 2025.
Boeken
Bekijk & bestel via Nachtwind

︎︎︎ In de luwte van de tijd

︎︎︎ Onstuimige leegte

︎︎︎ Met de moed van een ontdekkingsreiziger
︎︎︎ Een andere werkelijkheid

︎︎︎ Leven en werken in het ritme van de seizoenen

︎︎︎ Inspiratie, van zicht tot handelen

︎︎︎ Wat is de vrije school?

Over Hapé

Evert de Vos, onderzoeksjournalist en chefredacteur bij De Groene Amsterdammer:
“Hapé fotografeert intens. Of het nu zijn portretten zijn, de landschappen of de natuurfotografie; er gebeurt altijd iets speciaals. Je oog trekt naar een detail of juist de compositie, wordt gevangen door een blik. Hapé bouwt een innige relatie op met zijn object, hij vertelt een verhaal. De foto’s ontroeren, ogenschijnlijk argeloos, en beitsen zich in je geheugen.”

Stef van Breugel,
directeur Fotografie Museum Hilversum:

“Hapé Smeele gaat met ‘In de luwte van de tijd’ op zoek naar het detail. Het blijkt een wereld van zichzelf te zijn. Smeele gaat er met zijn camera op af en dan blijkt dat we voor een verrassing komen te staan. We moeten op zoek naar een nieuwe vertaling van wat er is en wat we zien. Hoewel de creativiteit die in het detail besloten niet per se vraagt om woorden. Het in stilte tot je nemen is misschien wel net zo fascinerend! Er gaat hoe dan ook een wereld open.”

Robbert Bodegraven,
directeur Humanistisch Verbond:

“Met aandacht voor de mens, vol verwondering over de natuur en altijd met oog voor esthetiek. Dat kenmerkt de foto's van Hapé. Wie er met zorg naar kijkt voelt de liefde erin stromen. Dit is fotografie zoals fotografie moet zijn.

Jan Kortie, stembevrijder:
“Hapé maakt prachtige foto’s, waarin altijd ruimte is voor verwondering over het mysterie van dit bestaan. Maar hij trof mij ook recht in mijn hart toen ik zijn openhartige inleiding in ‘Onstuimige Leegte’ las, een tekst die ik graag voorlees aan anderen. In ontroerende en poëtische bewoordingen brengt hij troost en verdieping. Indringend, zonder opdringerig te zijn, en met grote precisie.”